Aurinkopaneelijärjestelmän AGM akut

Aurinkopaneelijärjestelmän tärkein osa-alue on akusto. Sen suunnitteluun kannattaa sijoittaa aikaa ja ajatusta. Muista, että akusto on se yksikkö, joka varastoi virran ja siten sen toimivuus on se tekijä joka määrittelee paneelijärjestelmän toimivuuden.  Aurinkopaneelijärjestelmän mitoitussivut auttavat sinua valitsemaan oikean kokoisen akkupankin,

Akusto on pitkäikäinen hankinta, joka tulisi jo alkuvaiheessa mitoittaa siten että sen koko riittää myös muutaman vuoden päähän. 
Akustoa ei tulisi lisätä enää vuoden käytön jälkeen vaan mikäli akkupankki on osoittautunut liian pieneksi, tulee se vaihtaa isompaan.
Uudet huoltovapaat AGM-akut toimivat oikein mitoitettuna 10-20 vuotta. 
Kun vertaamme perinteistä avointa akkutekniikkaa nykyaikaisiin huoltovapaisiin akkuihin, on ero merkittävä.
Akusto tulisi mitoittaa siten, että normaalin mökkikäynnin aikana sen nimelliskapasiteetista käytetään maksimissaan noin 40 %.

Mikäli käytät usein ja pitkiä aikoja suuria kuormia, kuten sirkkeliä tai muita työkaluja, voi olla syytä harkita Rolls-akkuja niiden hyvän syväpurkauskapasiteetin ansiosta.

Akkujen syklinen kestävyys (40 % kuormitus):

 • Perinteinen hyvälaatuinen Freetime-akku 200–250 lataus/purkukertaa
 • Huoltovapaa SW AGM-akku 700–800 lataus/purkukertaa
 • Rolls paikallisakku 3500–3700 lataus/ purkukertaa
  (Rolls akkuja voidaan kuormittaa huomattavasti syvemmälle kuin muita akkutyyppejä. Jopa 80%)

Akkujen rinnan- ja sarjaankutkentä:

Esimerkki 1

Akkujen rinnan- ja sarjaankytkentä

Esimerkissä 1 on kytketty kolme 12 V:n 303 Ah akkua rinnankytkennällä. Akkujen jännite pysyy nimellisjännitteessä 12 V, mutta yhteiskapasiteetti nousee 909 ampeerituntiin. Kytkennässä ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, niin akusto rasittuu tasaisesti. Tee samoin myös latauksen suhteen.

Esimerkki 2

Akkujen rinnan- ja sarjaankytkentä

Esimerkissä 2 on kaksi 12 V:n 303 Ah akkua kytketty sarjaankytkennällä. Akkujen kapasiteetti on yhä 303 Ah, mutta jännite nousee 24 V:n. Huomioi, että tällä kytkennällä on kulutuslaitteiden myös oltava soveltuvia 24 V:n jännitteelle. Ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, sekä kulutuksen että latauksen osalta.

Akkujen valinnassa huomioitava

 • Kapasiteettiin vaikuttaa kuinka nopeasti akkua puretaan. 
  (Esimerkiksi SW NSAP 240 AGM akun kapasiteetti on 120 tunnin mukaan 288 Ah ja 20 tunnin mukaan 240 Ah)
 • Tarpeesi saattaa kasvaa. Mökin käyttö usein lisääntyy kun mukavuus paranee.  Akkupankin ylimitoittaminen lisää sen elinikää.
 • Huolehdi siitä, ettei virta lopu kesken vaikka pari päivää sataisikin. Akkujen jatkuva syväpurkaminen vaikuttaa suoraan niiden elinikään.
 • Huoltovapailla akuilla on erittäin pieni itsepurkautumisaste. AGM akun itsepurkautuminen on noin 2 % luokkaa, kun avoimessa akussa se on usein 6-8 % kuukaudessa. Tällä on merkitystä erityisesti talviolosuhteissa.
 • AGM- ja Rolls-akkujen latauksen vastaanottokyky on erittäin hyvä.

SW NSAP 100 AGM-akku 120 Ah

Hinta 245,00€

Lue lisää »

SW AGM 1000Ah. 2V akku

Hinta 595,00€

Lue lisää »