AGM, Rolls ja Lithium-akut veneisiin ja asuntoautoihin

Aurinkopaneelijärjestelmän AGM akut

Aurinkopaneelijärjestelmän tärkein osa-alue on akusto. Sen suunnitteluun kannattaa sijoittaa aikaa ja ajatusta. Muista, että akusto on se yksikkö, joka varastoi virran ja siten sen toimivuus on se tekijä joka määrittelee paneelijärjestelmän toimivuuden. Aurinkopaneelijärjestelmän mitoitussivut auttavat sinua valitsemaan oikean kokoisen akkupankin,

Akusto on pitkäikäinen hankinta, joka tulisi jo alkuvaiheessa mitoittaa siten että sen koko riittää myös muutaman vuoden päähän.
Akustoa ei tulisi lisätä enää vuoden käytön jälkeen vaan mikäli akkupankki on osoittautunut liian pieneksi, tulee se vaihtaa isompaan.
Uudet huoltovapaat AGM-akut toimivat oikein mitoitettuna 10-20 vuotta.
Kun vertaamme perinteistä avointa akkutekniikkaa nykyaikaisiin huoltovapaisiin akkuihin, on ero merkittävä.
Akusto tulisi mitoittaa siten, että normaalin käytön aikana sen nimelliskapasiteetista käytetään maksimissaan noin 40 %.

Mikäli käytät usein ja pitkiä aikoja suuria kuormia, kuten sirkkeliä tai muita työkaluja, voi olla syytä harkita Rolls-akkuja niiden hyvän syväpurkauskapasiteetin ansiosta.

Akkujen syklinen kestävyys (40 % kuormitus):

 • Perinteinen hyvälaatuinen Freetime-akku 200–250 lataus/purkukertaa
 • Huoltovapaa SW AGM-akku 700–800 lataus/purkukertaa
 • Rolls paikallisakku 3500–3700 lataus/ purkukertaa
  (Rolls akkuja voidaan kuormittaa huomattavasti syvemmälle kuin muita akkutyyppejä)

Akkujen rinnan- ja sarjaankutkentä:

Esimerkki 1

Akkujen rinnan- ja sarjaankytkentä

Esimerkissä 1 on kytketty kolme 12 V:n 303 Ah akkua rinnankytkennällä. Akkujen jännite pysyy nimellisjännitteessä 12 V, mutta yhteiskapasiteetti nousee 909 ampeerituntiin. Kytkennässä ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, niin akusto rasittuu tasaisesti. Tee samoin myös latauksen suhteen.

Esimerkki 2

Akkujen rinnan- ja sarjaankytkentä

Esimerkissä 2 on kaksi 12 V:n 303 Ah akkua kytketty sarjaankytkennällä. Akkujen kapasiteetti on yhä 303 Ah, mutta jännite nousee 24 V:n. Huomioi, että tällä kytkennällä on kulutuslaitteiden myös oltava soveltuvia 24 V:n jännitteelle. Ota ensimmäisestä akusta + ja viimeisestä -, sekä kulutuksen että latauksen osalta.

Akkujen valinnassa huomioitavaa:

 • Akun ympäröivä lämpötila vaikuttaa sen kapasiteettiin.
  Kylmissä olosuhteissa huomioi että 0 asteen lämpötilassa akun kapasiteetti on vain noin 80 % lämpimään akkuun verrattuna.
 • Kapasiteettiin vaikuttaa myös se, kuinka nopeasti akkua puretaan. Perinteisessä aurinkopaneelikäytössä käytämme yleensä 100-120 tunnin purkausaikaa, mutta jos käytät suuria tehoja esim. invertterin kautta, on kapasiteetti merkittävästi pienempi.
  (Esimerkiksi SW 303 AGM akun kapasiteetti on 120 tunnin mukaan 303 Ah ja 20 tunnin mukaan 250 Ah)
 • Tarpeesi saattaa kasvaa lähitulevaisuudessa. Veneen / auton käyttö usein lisääntyy kun mukavuus paranee. Mitoita siis akusto kestämään tulevaisuuden tarpeita. Akkupankin ylimitoittaminen lisää sen elinikää.
 • Huolehdi siitä, ettei virta lopu kesken vaikka pari päivää sataisikin. Akkujen jatkuva syväpurkaminen vaikuttaa suoraan niiden elinikään.
 • Huoltovapailla akuilla on erittäin pieni itsepurkautumisaste. AGM akun itsepurkautuminen on noin 2 % luokkaa, kun avoimessa akussa se on usein 6-8 % kuukaudessa. Tällä on merkitystä erityisesti talviolosuhteissa.
 • AGM- akkujen latauksen vastaanottokyky on erittäin hyvä.

SW Comfort 18 AGM-akku 20 Ah

Hinta 59,00€

Lue lisää »

SW NSAP 100 AGM-akku 120 Ah

Hinta 245,00€

Lue lisää »

SW NSAP 240 AGM-akku 288 Ah

Hinta 585,00€

Lue lisää »

Victron Lithium LifePO4 60Ah Ah 12V

Hinta 1173,00€

Lue lisää »

Victron Lithium LifePO4 90Ah Ah 12V

Hinta 1580,00€

Lue lisää »